Zie je kind

Over 'Zie je kind'

‘Zie je kind’ wil letterlijk zeggen dat jouw kind, het kind waar jij voor zorgt of dat je begeleidt door jou gezien wordt en zich door jou gezien voelt in al zijn of haar basisbehoeften.

De rode draad die door mijn workshops en e-learnings loopt, is de erkenning die een kind ervaart doordat het zich gezien en daardoor begrepen voelt. Dat is de basis voor een stevig fundament van waaruit een kind zich kan ontwikkelen, zichzelf kan leren kennen en kan worden wie het wil zijn.

Ervaringen
Terugkerende feedback op mijn trainingen en pedagogisch advies zijn: Inspirerend, oprecht, authentiek, met humor, waardevol, interessant, zet aan het denken……

Wie ben je?

Over mij

Mijn naam is Myrthe Maathuis-Enthoven. Ik ben al mijn leven lang oprecht geïnteresseerd in kinderen! Toen ik 8 jaar oud was, hadden we een feest bij vrienden uit mijn vaders studententijd. Ik was nergens te bekennen, tot mijn zussen mij in een kamer vonden waar alle baby’s van het gezelschap lagen te slapen. Ik had mezelf de rol van crècheleidster toebedeeld. Iedereen die binnenliep sommeerde ik om stil te zijn voor de slapende baby’s. Niet gek dat ik vanaf mijn 12e veel ging oppassen en als studie voor orthopedagogiek koos. Een universitaire studie in Leiden die ik overigens heel saai vond, omdat er nauwelijks praktijk aan te pas kwam. Tijdens mijn studie werkte ik met veel plezier op verschillende kinderdagverblijven.

Toch dacht ik dat de hulpverlening mijn doel was, na het afronden van mijn studie. Zo startte ik als sociotherapeut voor crimineel en psychiatrische jongeren. Na een jaar drong het besef door van het grote belang van een veilige en liefdevolle basis. In plaats van ‘achteraf’ proberen te lijmen wat eigenlijk niet meer te lijmen valt. Een treurige ontdekking, maar wel een belangrijke. Hierdoor koos ik in 1998 volmondig voor de kinderopvang. Als pedagoog en kwaliteitsmanager heb ik me bij verschillende kinderopvangorganisaties kunnen inzetten om zo’n stevige pedagogische basis voor kinderen te leggen. Ik vind het een dankbare gedachte dat ik met mijn pedagogische visie inmiddels duizenden kinderen in hun ontwikkeling en hun ouders in hun opvoedrol positief beïnvloed heb. Sinds 2013 geef ik vanuit mijn trainingsbureau ‘Zie je kind’ pedagogische trainingen aan pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en opvoedadvies aan ouders. Ik werk praktisch en sluit aan op veel voorkomende verzorgings- en opvoeddilemma’s. Als trainer van groepen vind ik het inspirerend om samen het verhaal te maken. De onderwerpen die aan bod komen vormen een leidraad. Door de inbreng van vragen en ervaringen van de groep wordt het verhaal naar een hoger plan getild. Deze verdieping geeft mij energie en maakt dat ik het trainen als betekenisvol ervaar.

Opvoeden is geen trucje. Kinderen voelen of je authentiek bent en dat betekent dat je je als professional en als ouder ook kwetsbaar mag opstellen. Voorleven is mijn motto: Kinderen doen wat jij doet en niet wat jij zegt dat ze moeten doen. Mijn workshops en e-learnings geven je tools om je in het contact met een kind te richten op waar het werkelijk om gaat; Met een kind op zoek te gaan naar zijn of haar zingeving en de interne motivatie om daar uiting aan te kunnen geven.

Ik ben getrouwd met Tijn en heb 4 kinderen (2 dochters, Fay en Liv en 2 zonen, Dante en Mo).

Over het logo van ‘Zie je kind’

In het logo zie je twee volwassenen die letterlijk ‘de balletjes (kinderen) hoog houden’. Dat kunnen twee pm-ers zijn die samen hun groep runnen waarin verschillende kinderen zitten met ieder hun eigen behoeften. Het kunnen ook de ouders zijn van één of meerdere kinderen die hun uiterste best doen om hun kind(eren) te zien en te begeleiden in zijn/ haar (hun) ontwikkeling.